Wat is het doel van het onderzoek?


De diagnose kanker heeft grote impact en gaat gepaard met veel emoties en stress. Ongeveer één derde van de mensen die kanker krijgen, ervaart depressieve klachten en/of gevoelens van angst. Voor deze patiënten kan Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) helpen.

Mindfulness is een innovatieve behandeling die de laatste jaren steeds meer toegepast wordt in de gezondheidszorg. Ook bij patiënten met kanker blijkt Mindfulness effectief. Eerder onderzoek van het Radboudumc, Centrum voor Mindfulness, liet zien dat zowel mindfulness in een groep, als online mindfulness onder begeleiding van een trainer effectief zijn in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben gehad.

Mensen in de begeleide online mindfulnesstraining bleken echter wel vaker te stoppen met de training omdat contact met medepatiënten werd gemist. Daarom wordt nu een ‘blended’ mindfulnesstraining onderzocht, waar de individuele online sessies worden afgewisseld met online groepsbijeenkomsten, beiden begeleid door een trainer.

Daarnaast ontwikkelen we ook een onbegeleide online mindfulnesstraining die volledig automatisch feedback geeft en waarbij er geen groepssessies zijn.

Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit te bepalen van de twee vormen van mindfulnesstraining in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben, of hebben gehad. Ook wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit van mindfulness therapie.